Λάθος διαχείριση του «πλούτου» του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, καταλόγισε στην πρόεδρο του Θεάτρου ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτησης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Αφορμή στάθηκε το πάρτι με τίτλο «Μασκαράδες στο αρχοντικό», το οποίο αφορούσε μόνο στα μέλη της διοίκησης του Δημοτικού Θεάτρου, σε θεατρικές ομάδες, σε συλλόγους και εθελοντικές ομάδες, ενώ έδινε τη δυνατότητα σε όσους επιθυμούσαν να φορέσουν «υπέροχα κοστούμια από θεατρικά έργα από το βεστιάριο», ένα βεστιάριο που σύμφωνα με την άποψη της Δημοτικής Αρχής χρήζει συντήρησης.
«Κυρία Κωτσαντή σας εκτιμώ ειλικρινά, αλλά με το θεσμικό σας ρόλο δε διαχειριστήκατε καθόλου σωστά τον ‘’πλούτο’’ του ΔΗΠΕΘΕ. Τα θεατρικά κοστούμια και όχι αποκριάτικες στολές χρήζουν σεβασμό σε ότι αφορά τη χρήση τους κάτι που δεν έγινε στην εκδήλωση αυτή. Γνωρίζετε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας μας φωτογραφίσαμε και καταγράψαμε τα κοστούμια που έχει το ΔΗΠΕΘΕ κατατάσσοντάς τα σε δύο κατηγορίες. Τα συλλεκτικά κομμάτια μπορούν πιθανά να εκτεθούν ή και να παρουσιάζονται με διάφορους τρόπους στο κοινό, όχι όμως με αυτόν που επιλέξατε. Ως παράδειγμα καλής πρακτικής και σεβασμού στον ‘’πλούτο’’ του βεστιαρίου υπενθυμίζω την έκθεση των θεατρικών κοστουμιών η οποία πραγματοποιήθηκε στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία κατά τη διάρκεια της δικής μας δημοτικής περιόδου», είπε αρχικά ο κ. Μπέγκας.
Σχολιάζοντας δε το αντίτιμο για τη συμμετοχή στην εκδήλωση που έφτανε τα 30 ευρώ, ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα», το χαρακτήρισε ως «πολύ ακριβό», καλώντας την κ. Κωτσαντή να αναζητήσει απ’ αλλού πηγές χρηματοδότησης.
«Το ΔΗΠΕΘΕ κατά τη διάρκεια της θητείας μας αναβαθμίστηκε σημαντικά με το κύρος του να είναι πλέον αναγνωρισμένο σε πανελλήνιο επίπεδο. Αξιοποιήστε τη δουλειά που έγινε και διεκδικήστε ακόμα περισσότερα από το υπουργείο Πολιτισμού ή όποιο άλλον φορέα προκείμενου να διασφαλίσετε περισσότερους πόρους, όχι όμως με εκδηλώσεις σαν κι αυτή. Πολλά έχουν γίνει και φυσικά μπορούν να γίνουν και περισσότερα. Δε διαφωνούμε ότι το βεστιάριο του ΔΗΠΕΘΕ χρειάζεται συντήρηση, το ζητούμενο όμως είναι ο τρόπος με τον οποίο θα διασφαλίσουμε της χρηματοδότηση για να γίνει αυτό», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.
Στη συνέχεια ο κ. Μπέγκας αναφέρθηκε στην σοβαρή παράλειψη (ή πιθανά συνειδητή επιλογή) εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής να μην καλεί στις συνεδριάσεις της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής, όταν υπάρχουν θέματα που αφορούν τις τοπικές κοινότητες, τους προέδρους τους, κάτι που ορθά επιβάλει και ο νόμος.
«Με αφορμή τα όσα είπε ο κ. Ελισάφ για την συνάντηση που θα έχει με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων Περάματος για το θέμα της κατάργησης της ληξιαρχικής περιφέρειας, να τονίσω πως πολιτικά η όποια ενημέρωση μετά τη λήψη μιας απόφασης, πολλώ δε μάλλον όταν είναι σημαντική, δεν είναι η ορθότερη μέθοδος. Θα πρέπει οι πρόεδροι των κοινοτήτων να ενημερώνονται και να ζητείται η άποψή τους πριν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης. Έχετε στη διάθεσή σας επιστολή της προέδρου της τοπικής κοινότητας των Ιωαννίνων, όπου σας ενημερώνει ότι στις συνεδριάσεις των επιτροπών, όταν συζητούνται θέματα που αφορούν τις τοπικές κοινότητες πρέπει να καλούνται οι πρόεδροι αυτών. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ούτε μια φορά. Παρακαλώ να το λάβατε υπόψη σας και να καλούνται στο εξής. Να τονίσω στο σημείο αυτό ότι ο Πρόεδρος της Κοινότητας Νήσου μέχρι σήμερα που συζητάμε δεν έχει λάβει επίσημη ενημέρωση από τη Δημοτική Αρχή για την κατάργηση του ληξιαρχείου στο Νησί», είπε ο κ Μπέγκας.
Η Δημοτική Σύμβουλος, Βούλα Τσίλη, απευθυνόμενη στο Δήμαρχο, έθεσε το θέμα της λήξης των συμβάσεων στο τέλος του σχολικού έτους των σχολικών καθαριστριών.
Πιο συγκεκριμένα ζήτησε να μάθει αν στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με την υφυπουργό Παιδείας στο γραφείο του Δημάρχου, τέθηκε από τη Δημοτική Αρχή το ζήτημα κι αν υπάρχει σαφής απάντηση για τη θέση του Υπουργείου.
Δύο ερωτήσεις σχετικά με τις επιτροπές ισότητας και πρωτογενούς τομέα απηύθυνε στη Δημοτική Αρχή η δημοτική σύμβουλος, Βάσω Μέγα, η οποία ζήτησε να ενημερωθεί αν έχουν συγκροτηθεί και πως σκοπεύει η Διοίκηση να τις αξιοποιήσει, θυμίζοντας ότι κατά την προηγούμενη Δημοτική περίοδο επί δικής της αντιδημαρχίας, η επιτροπή πρωτογενούς τομέα στην οποία συμμετείχαν όλες οι παρατάξεις αλλά και φορείς της περιοχής είχε να επιδείξει σημαντική δράση.