Η δεύτερη δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ως προς το κομμάτι της αγοράς εργασίας, παρέχει ένα ελάχιστο, κατ’ ουσία ανεπαρκές, προστατευτικό πλαίσιο και μάλιστα, όχι στο σύνολο της αγοράς εργασίας, αλλά μόνο σε όσους έχουν δουλειά αυτή τη στιγμή και όχι σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Ο ίδιος ο Υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε «απογοητευτική έως τραγική» την εικόνα στην αγορά εργασίας για τον Μάρτιο. Τι άλλο χρειάζεται η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και ο Υπουργός κ. Βρούτσης, όταν μάλιστα υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας εκ μέρους των εργοδοτών, ώστε να κινητοποιήσουν στον ύψιστο βαθμό και με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο, λόγω και της παρούσας κατάστασης, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Υπουργείου Εργασίας;
Στα μέτρα που ανακοινώθηκαν, η προστασία της αγοράς εργασίας και των εργαζόμενων έχει πολύ μικρή συμμετοχή. Σε μια εποχή που το σύνολο των κλάδων της οικονομίας, άρα και το σύνολο των εργαζόμενων πλήττεται, δεν μπορεί να ανακοινώνονται μέτρα και προστασία μόνο για ορισμένους κλάδους και όχι για το σύνολο της οικονομίας.
Κι αν για τους εργαζόμενους που έχουν την τύχη να εργάζονται αναλαμβάνονται, έστω και με τις αιρέσεις που περιγράφηκαν παραπάνω, κάποια ελάχιστα μέτρα προστασίας, η κατάσταση για τους ανέργους είναι απογοητευτική. Για παράδειγμα, στην έναρξη της τουριστικής περιόδου εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, ειδικά οι εποχιακοί, στον κλάδο του τουρισμού, μένουν για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα χωρίς εργασία. Απαιτούνται δραστικά μέτρα άμεσα. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι πέτυχε χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων από τους εταίρους, απαιτείται στο κομμάτι της προστασίας των ανέργων, γενναία χρηματοδότηση του ΟΑΕΔ με σκοπό την επέκταση του χρονικού διαστήματος καταβολής του επιδόματος ανεργίας, την αύξηση των δικαιούχων, και την χαλάρωση των κριτηρίων ένταξης σε καθεστώς ανέργου. Επίσης, αύξηση των προγραμμάτων και των δικαιούχων ένταξης σε επιδοτούμενα προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Σε μια δεύτερη φάση κι αφού ομαλοποιηθεί η κατάσταση, η τόνωση της κατανάλωσης, που σε κάποιο βαθμό θα μετριάσει τη σχεδόν βέβαιη επιδείνωση των ρυθμών ανάπτυξης, έχοντας τη μορφή έκτακτου χρηματικού βοηθήματος για ανέργους, συνταξιούχους και εργαζόμενους θα πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα του κυβερνητικού σχεδιασμού.