Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Απάντηση Κομισιόν σε Δημ. Παπαδημούλη

·         Απάντηση Κομισιόν σε Δημ. Παπαδημούλη, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διαδικασία της απολιγνιτοποίησης: «Για τις περιφέρειες υψηλής έντασης άνθρακα θα παρασχεθεί βοήθεια μέσω του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης - Θα αξιοποιηθεί το έργο της σχετικής πλατφόρμας για τις περιφέρειες εξόρυξης άνθρακα σε μετάβαση, η οποία στηρίζει τις περιφέρειες παραγωγής ορυκτών καυσίμων στην ΕΕ».

·        Ερώτηση Δημ. Παπαδημούλη στην Κομισιόν: «Πώς θα επεκτείνει τις πρωτοβουλίες της για τη βιομηχανική μετάβαση σε κράτη-μέλη με υψηλή ανεργία, όπως η Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του οικονομικού εκσυγχρονισμού και οι επακόλουθες απώλειες σε θέσεις εργασίας;».



Απάντηση έδωσε η Κομισιόν δια της Ελίζα Φερέιρα, αρμόδιας Επιτρόπου για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, στην ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με την πορεία υλοποίησης των ευρωπαϊκών στόχων για τη βιομηχανική μετάβαση.

Με αφορμή την σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ, τα πορίσματα της οποίας εγκρίθηκαν από την επιτροπή REGI του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Οκτώβριος 2019), ο Δημ. Παπαδημούλης ζητούσε να μάθει από την Κομισιόν "πώς θα επεκτείνει τις πρωτοβουλίες της για τη βιομηχανική μετάβαση σε κράτη μέλη με υψηλή ανεργία, όπως η Ελλάδα", προκειμένου να αντιμετωπιστούν "οι προκλήσεις του οικονομικού εκσυγχρονισμού και οι επακόλουθες απώλειες σε θέσεις εργασίας".

Στην απάντησή της, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, η Κομισιόν προτείνει την περίοδο 2021-2027 "να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματική χρήση του ΕΤΠΑ και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου", ενώ υπογραμμίζει: "Για τις περιφέρειες υψηλής έντασης άνθρακα θα παρασχεθεί βοήθεια μέσω του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης, ενώ η στήριξη που θα παρέχεται θα συντονίζεται μέσω μίας πλατφόρμας δίκαιης μετάβασης. Έτσι θα αξιοποιηθεί το έργο της πλατφόρμας για τις περιφέρειες εξόρυξης άνθρακα σε μετάβαση, η οποία στηρίζει τις περιφέρειες παραγωγής ορυκτών καυσίμων στην ΕΕ".

Στην ερώτηση για το "πώς η Κομισιόν προτίθεται να αξιοποιήσει τις συστάσεις του ΟΟΣΑ   κατά την προετοιμασία των προγραμμάτων πολιτικής συνοχής για την περίοδο 2021-2027, στο πλαίσιο των οποίων διατίθενται πάνω από 90 δισεκατομμύρια ευρώ", η Κομισιόν θυμίζει πως κατέβαλε επιχορηγήσεις ύψους 300.000 ευρώ σε κάθε πιλοτικό έργο για τη διεξαγωγή σχετικών πειραματικών δράσεων μεγάλης εμβέλειας, και απαντά πως "η έκθεση του ΟΟΣΑ παρέχει στις περιφέρειες εργαλειοθήκη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και υποστηρίζει το προπαρασκευαστικό τους έργο για την πλήρωση του αναγκαίου πρόσφορου όρου της έξυπνης εξειδίκευσης που πρότεινε η Επιτροπή ως προϋπόθεση για τη στήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) για την περίοδο 2021-27".

Τέλος, στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για την υλοποίηση των στόχων της βιομηχανικής μετάβασης στο σύνολο των κρατών μελών, κατά την πρηγούμενη περίοδο 2014-2020, η Επίτροπος Φερέιρα απαντά πως η σχετική αξιολόγηση θα περιλαμβάνεται στις εκθέσεις ανά χώρα του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου του 2020, και "θα αποτελέσει τη βάση για διάλογο με τα κράτη μέλη σχετικά με τη στήριξη από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και θα παράσχει κατευθύνσεις για τον προγραμματισμό".


Ακολουθούν πλήρεις η ερώτηση και η απάντηση:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης 
προς την Επιτροπή

Θέμα: Προετοιμασία της ΕΕ για τη βιομηχανική μετάβαση
Στην τελευταία έκθεση για τη βιομηχανική μετάβαση στις ευρωπαϊκές περιφέρειες, ο ΟΟΣΑ παρουσιάζει τρόπους για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων εμποδίων κατά τη διαδικασία [1] . Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο της αντίστοιχης ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για τη βιομηχανική μετάβαση (Ιούλιος 2017), και τα πορίσματά της εγκρίθηκαν από την επιτροπή REGI του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Οκτώβριος 2019).
Η πρωτοβουλία υλοποιήθηκε κατόπιν συνεργασίας 2 κρατών μελών και 10 ευρωπαϊκών περιφερειών [2] με τον ΟΟΣΑ και την Επιτροπή, με στόχο την ενίσχυση της καινοτομίας, την άρση επενδυτικών φραγμών, τον εφοδιασμό των εργαζομένων με δεξιότητες και την προετοιμασία για βιομηχανικές/κοινωνικές αλλαγές.
Ερωτάται η Επιτροπή:
1     Πώς προτίθεται να αξιοποιήσει τις συστάσεις του ΟΟΣΑ [3] κατά την προετοιμασία των προγραμμάτων πολιτικής συνοχής για την περίοδο 2021-2027, στο πλαίσιο των οποίων διατίθενται πάνω από 90 δισεκατομμύρια ευρώ;
2     Πώς αποτιμά την υλοποίηση των στόχων της βιομηχανικής μετάβασης στο σύνολο των κρατών μελών για την περίοδο 2014-2020, ιδίως ως προς την ενίσχυση της εξειδίκευσης των εργαζομένων στην ΕΕ, την προώθηση της καινοτομίας, και την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στις στρατηγικές περιφερειακής ανάπτυξης;
3     Πώς θα επεκτείνει αντίστοιχες πρωτοβουλίες σε κράτη μέλη με υψηλή ανεργία, όπως η Ελλάδα, δεδομένου ότι συνομολογεί τις προκλήσεις του οικονομικού εκσυγχρονισμού και τις επακόλουθες απώλειες σε θέσεις εργασίας;


Απάντηση της κ. Ferreira 
εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
(10.3.2020)

Η Επιτροπή εγκαινίασε την πιλοτική δράση «Περιφέρειες σε βιομηχανική μετάβαση»[4], προκειμένου να προσδιοριστούν νέες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της πρόκλησης της βιομηχανικής μετάβασης. Η Επιτροπή ζήτησε από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) να διεξαγάγει αξιολόγηση από ομοτίμους, παρέσχε στήριξη από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τους συνεργατικούς σχηματισμούς και τις βιομηχανικές αλλαγές και κατέβαλε επιχορηγήσεις ύψους 300.000 ευρώ σε κάθε πιλοτικό έργο για τη διεξαγωγή πειραματικών δράσεων μεγάλης εμβέλειας. 

1.    Η έκθεση του ΟΟΣΑ παρέχει στις περιφέρειες εργαλειοθήκη για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και υποστηρίζει το προπαρασκευαστικό τους έργο για την πλήρωση του αναγκαίου πρόσφορου όρου της έξυπνης εξειδίκευσης που πρότεινε η Επιτροπή ως προϋπόθεση για τη στήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) για την περίοδο 2021-27.

2.    Οι εκθέσεις ανά χώρα του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου του 2020 θα περιλαμβάνουν την αξιολόγηση της Επιτροπής σχετικά με τις προκλήσεις της μετάβασης που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη και οι περιφέρειες, καθώς και τις βασικές επενδυτικές προτεραιότητες. Όπως αποτυπώνεται στις ειδικές ανά χώρα συστάσεις, η εν λόγω αξιολόγηση θα αποτελέσει τη βάση για διάλογο με τα κράτη μέλη σχετικά με τη στήριξη από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και θα παράσχει κατευθύνσεις για τον προγραμματισμό.  

3.    Η Επιτροπή προτείνει τα διδάγματα που θα αντληθούν από αυτήν την πιλοτική δράση να συνεκτιμηθούν από όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας κατά την περίοδο 2021-2027, ώστε να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματική χρήση του ΕΤΠΑ και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Για τις περιφέρειες υψηλής έντασης άνθρακα θα παρασχεθεί βοήθεια μέσω του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης, ενώ η στήριξη που θα παρέχεται θα συντονίζεται μέσω μίας πλατφόρμας δίκαιης μετάβασης. Έτσι θα αξιοποιηθεί το έργο της πλατφόρμας για τις περιφέρειες εξόρυξης άνθρακα σε μετάβαση, η οποία στηρίζει τις περιφέρειες παραγωγής ορυκτών καυσίμων στην ΕΕ.



Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εδώ ο κόσμος καίγεται, βαρκούλες αρμενίζουν ή θέλουν να αρμενίζουν…

Κύριε πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, Με την παρούσα σας ενημερώνουμε για την απόφασή μας να μη συμμετάσχουμε στη δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 18/3/2020. Η αιτία της μη συμμετοχής μας έχει να κάνει με το ότι η ημερήσια διάταξη δεν διαμορφώθηκε, όπως είχαμε συζητήσει, με κριτήριο την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών για τη λειτουργία του δήμου και της ζωής των κατοίκων σε συνθήκες απειλής της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό. Αποδεικτικό στοιχείο αυτού του γεγονότος είναι ότι έχετε βάλει ως θέμα την αναμόρφωση του προϋπολογισμού για τρίτη φορά μέσα σε δύο μήνες και του προγράμματος τεχνικών έργων ενώ δεν υπάρχει θέμα για τη λήψη μέτρων για τη δημόσια υγεία από τον κίνδυνο του κορωνοϊού(!). Κύριε πρόεδρε, με επιστολή μας στις 16/3/2020 σας αναφέραμε ότι, από τη στιγμή που δεν επιτρέπεται να συνεδριάσουμε, είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλουμε μέσα από την δια περιφοράς συνεδρίαση για τη λήψη αποφάσεων για ζητήματα άμεσης ανάγκης καθώς και για διαδικαστικά ζητήματα

Τα μέλη του ΚΗΦΗ υποδέχτηκε ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ κ. Γρηγόρης Μποντίνης

Ανεξάντλητο κέφι, παραδοσιακή μουσική και πλούσια εδέσματα  είχε το αποκριάτικο γλέντι που στήθηκε την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου από το  Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Δήμου Πωγωνίου. Οι ωφελούμενοι διασκέδασαν με την ψυχή τους αποδεικνύοντας ότι η ψυχή δεν έχει ηλικία! Τα μέλη του ΚΗΦΗ υποδέχτηκε ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ κ. Γρηγόρης Μποντίνης που τους ευχήθηκε καλές αποκριές και επεσήμανε ότι ο Δήμος και οι εργαζόμενοί του θα είναι πάντα στο πλευρό τους. «Η στενή σχέση που έχουμε δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια δυναμώνει ακόμη περισσότερο. Ήμασταν και θα είμαστε στο πλευρό σας γιατί σας αξίζει κάθε σεβασμός. Σήμερα είναι μία καλή ευκαιρία να βρεθούμε όλοι μαζί και να διασκεδάσουμε αφού το κέφι σας είναι μεταδοτικό» σημείωσε. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Χρήστος Γκόγκος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ.  Νικόλαος Γαλίτσης, Μιχάλης Σιούτης και Αθανάσιος Φωτίου, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης κ. Αναστάσιος Γιούνης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Τσαραώσης κ

Κακός οδηγός η έλλειψη γνώσης, εμπειρίας και προπάντων ψυχραιμίας

Με αφορμή την απάντηση της Περιφερειακής Αρχής στην ανακοίνωση της παράταξης "Ορίζοντες Ηπείρου" για τη χθεσινή σύσκεψη με θέμα τον κορωνοϊό, ο επικεφαλής της παράταξης κ. Σπύρος Ριζόπουλος τονίζει σε δήλωσή του τα εξής: Το ποιος είναι εμμονικός με ποιον, αφήνουμε στους πολίτες να το συνειδητοποιήσουν. Αφήνουμε δε τον Περιφερειάρχη, να… θυμάται κάθε φορά που στριμώχνεται, τον τόπο της μόνιμης κατοικίας του κ. Ριζόπουλου. Η πολιτεία ορίζει σαφώς με ΚΥΑ και εγκυκλίους το πώς γίνονται οι συσκέψεις αυτό το διάστημα της κρίσης και δεν αφήνει το δικαίωμα της επιλογής «αν τηρούνται όλα τα μέτρα»… Το έκτακτο της προχθεσινής σύσκεψης από πού προκύπτει, αλήθεια; Το μόνο που ενδιαφέρει την παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου» είναι η δημόσια υγεία των Ηπειρωτών και μεταξύ αυτών ασφαλώς και των υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας και όλων των εκπροσώπων των τοπικών φορέων. Επανερχόμαστε και ρωτάμε με αίσθημα απόλυτης υπευθυνότητας, την Περιφερειακή Αρχή: - Γνωρίζει και