Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εδώ ο κόσμος καίγεται, βαρκούλες αρμενίζουν ή θέλουν να αρμενίζουν…

Κύριε πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε,
Με την παρούσα σας ενημερώνουμε για την απόφασή μας να μη συμμετάσχουμε στη δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 18/3/2020. Η αιτία της μη συμμετοχής μας έχει να κάνει με το ότι η ημερήσια διάταξη δεν διαμορφώθηκε, όπως είχαμε συζητήσει, με κριτήριο την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών για τη λειτουργία του δήμου και της ζωής των κατοίκων σε συνθήκες απειλής της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό. Αποδεικτικό στοιχείο αυτού του γεγονότος είναι ότι έχετε βάλει ως θέμα την αναμόρφωση του προϋπολογισμού για τρίτη φορά μέσα σε δύο μήνες και του προγράμματος τεχνικών έργων ενώ δεν υπάρχει θέμα για τη λήψη μέτρων για τη δημόσια υγεία από τον κίνδυνο του κορωνοϊού(!).
Κύριε πρόεδρε, με επιστολή μας στις 16/3/2020 σας αναφέραμε ότι, από τη στιγμή που δεν επιτρέπεται να συνεδριάσουμε, είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλουμε μέσα από την δια περιφοράς συνεδρίαση για τη λήψη αποφάσεων για ζητήματα άμεσης ανάγκης καθώς και για διαδικαστικά ζητήματα . Όμως αντί να κάνετε αυτό και να διαμορφώσετε μία ημερήσια διάταξη με θέματα τέτοιας λογικής και κυρίως για τη λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων του Δήμου και των κατοίκων του, εσείς προσπαθείτε να αξιοποιήσετε την καλή μας πρόθεση για να προωθήσετε τη στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της δημοτικής αρχής σας.  
Στην πράξη, η δημοτική αρχή επιλέγει να συνεδριάσει και να πάρει αποφάσεις μόνη της πέρα και έξω από την κοινωνία και τις ανάγκες της, πέρα και έξω από τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της απέναντι στη διασφάλιση της υγείας των δημοτικών υπαλλήλων και του λάου. 
Συγκεκριμένα επιμένει και φέρνει προς συζήτηση δια περιφοράς την  Τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος.  Δεν πρόκειται για δύο έργα όπως λέει η εισήγηση, αλλά για μια ακόμα τεράστια τροποποίηση. Μέσα από τους πίνακες φαίνεται ότι γίνονται δεκάδες αλλαγές σε έργα. Από τις μειώσεις που γίνονται σε κάποια, προκύπτει ότι δεν θα γίνουν ή ότι θα αλλάξει μεγάλο μέρος της μελέτης. Χρειάζεται ενημέρωση καθώς αφορά σε όλες τις δημοτικές ενότητες. Πρέπει να είναι παρόντες και οι πρόεδροι των τοπικών. 
Στην ίδια λογική φέρνει προς συζήτηση δια περιφοράς την αναμόρφωση του Προϋπολογισμού.  Μια αναμόρφωση προϋπολογισμού στην οποία θέλει να εγκρίνει τις αλλαγές σε δεκάδες έργα (για τις οποίες δεν έχει έγκριση) μαζί με υπηρεσιακά ζητήματα τα οποία μπορούν να σταματήσουν ολόκληρη τη λειτουργία του Δήμου και των δομών του (όπως η επιχορήγηση του ΟΚΠΑΠΑ οι υπερωρίες εργαζομένων). Σε κάθε περίπτωση μια τόσο μεγάλη αναμόρφωση προϋπολογισμού δεν μπορεί να γίνει χωρίς συζήτηση και ενημέρωση. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ούτε δια περιφοράς συζήτηση.
Αλγεινή εντύπωση όμως προκαλεί  και η επιμονή να συζητηθούν  οι όροι των διακανονισμών για οφειλές προς τη ΔΕΥΑΙ. Είναι ζήτημα που  πρέπει να συζητηθεί ενδελεχώς γιατί είναι σημαντικό για χιλιάδες νοικοκυριά και αυτό το θέμα έρχεται παρά το ότι ζητήσαμε κατηγορηματικά να ανασταλεί κάθε διακοπή νερού από τη ΔΕΥΑΙ για όσο διαρκέσει αυτή η κατάσταση. 

Σε κάθε περίπτωση σας ενημερώνουμε ότι ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ στη διαδικασία της δια περιφοράς συνεδρίασης,  ΔΕΝ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ και σας παρακαλούμε ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΤΕ ΠΑΡΟΝΤΕΣ στη διαδικασία της απαρτίας.    
Τέλος, κύριε Δήμαρχε, σας καλούμε να μην πάρετε αποφάσεις για τόσο σοβαρά ζητήματα με τέτοιο μάλιστα τρόπο. Επιτέλους για να είναι χρήσιμη η δημοτική αρχή για τον τόπο, την καλούμε να πάρει μέτρα για τον κορωνοϊό , όπως αναλυτικά εκθέσαμε και στην επιστολή μας. 
Για εμάς, και ο Δήμος επιβάλλεται να απαιτήσει μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα:
1. Να προβληθεί η ανάγκη πρόσληψης μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού για να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, αλλά και για να μπορεί να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία. Στο παραπάνω πλαίσιο την άμεση ενίσχυση των Κέντρων Υγείας  καθώς και όλων των αγροτικών ιατρείων της περιοχής, επίταξη των ιδιωτικών μονάδων. Να επιταχτεί ο ιδιωτικός τομέας, ο οποίος θησαυρίζει με αισχροκέρδεια από τα test ταυτοποίησης του ιού και γεμίζει με πελάτες λόγω των περιορισμών των τακτικών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία.
2.   Να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός όλων των δημοσίων και δημοτικών υπηρεσιών με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, για να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια.
3.   Να εξασφαλιστεί η επαρκής υγιεινή σε προνοιακά ιδρύματα (και στο Ζωγράφειο Οίκο Ευγηρίας). Να υπάρξουν  ιδιαίτερα μέτρα για τους εργαζόμενους του Δήμου στην υπηρεσία καθαριότητας και σε αυτούς που έρχονται σε επαφή με πολλά ή ηλικιωμένα άτομα (π.χ. Βοήθεια στο Σπίτι). Σήμερα που τελικά η Δημοτική  Αρχή αποφάσισε να αναστείλει την εξυπηρέτηση κοινού, οφείλει να προσδιορίσει τον αριθμό των υπαλλήλων που θα παρίστανται σε κάθε γραφείο καθώς οι υπηρεσίες στεγάζονται σε ακατάλληλα, ανεπαρκώς αεριζόμενα κτίρα. Να μην αξιοποιηθεί η πανδημία για την αλλαγή καθηκόντων σε εργαζόμενους. Το πλεονάζον προσωπικό να αξιοποιηθεί για προφύλαξη των παιδικών χαρών από το συνωστισμό παιδιών
4.  Να ζητηθεί η αύξηση των δρομολογίων όλων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για αποφυγή του συνωστισμού, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής.
5. Να εφαρμοστεί η με αρ, Αριθμ. Πρωτ.: ΔΙΔΑΔ/Φ.69/109/οικ.800/16-3-2020  εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών  που είναι γνωστή στη Δημοτική Αρχή από χθες το πρωί
6.  Να διασφαλιστούν με κυβερνητική απόφαση (και του Δήμου για τους εργαζόμενούς του) πρόσθετες άδειες, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση:
-Σε όσους εργαζόμενους νοσούν.
-Σε όσους εργαζόμενους αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους, λόγω των έκτακτων μέτρων πρόληψης.
-Σε όσους καλούνται να αναλάβουν την φροντίδα άρρωστου παιδιού ή ηλικιωμένου μέλους της οικογένειάς τους.
-Σε όσους καλούνται να παραμείνουν με τα παιδιά τους στο σπίτι, εξαιτίας του προληπτικού κλεισίματος των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών ή των δομών ΑμεΑ.
7. Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών.
8. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΚΟΠΗ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΑΙ.
Το συνολικό κόστος πρέπει να το αναλάβει το ίδιο το κράτος, οι διάφοροι, επίσης, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και όχι οι εργαζόμενοι, μισθωτοί στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ή οι αυτοαπασχολούμενοι στα αστικά κέντρα και την ύπαιθρο. Ο ελληνικός λαός ήδη πληρώνει πάρα πολλά. Πληρώνει πανάκριβα τις αιματηρές περικοπές στο δημόσιο σύστημα υγείας, την υποχρηματοδότησή του, την εμπορευματοποίηση, τις άθλιες εργασιακές σχέσεις. Δεν μπορεί να πληρώνει άλλο, δεν μπορεί να πληρώσει ξανά!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα μέλη του ΚΗΦΗ υποδέχτηκε ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ κ. Γρηγόρης Μποντίνης

Ανεξάντλητο κέφι, παραδοσιακή μουσική και πλούσια εδέσματα  είχε το αποκριάτικο γλέντι που στήθηκε την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου από το  Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Δήμου Πωγωνίου. Οι ωφελούμενοι διασκέδασαν με την ψυχή τους αποδεικνύοντας ότι η ψυχή δεν έχει ηλικία! Τα μέλη του ΚΗΦΗ υποδέχτηκε ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ κ. Γρηγόρης Μποντίνης που τους ευχήθηκε καλές αποκριές και επεσήμανε ότι ο Δήμος και οι εργαζόμενοί του θα είναι πάντα στο πλευρό τους. «Η στενή σχέση που έχουμε δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια δυναμώνει ακόμη περισσότερο. Ήμασταν και θα είμαστε στο πλευρό σας γιατί σας αξίζει κάθε σεβασμός. Σήμερα είναι μία καλή ευκαιρία να βρεθούμε όλοι μαζί και να διασκεδάσουμε αφού το κέφι σας είναι μεταδοτικό» σημείωσε. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Χρήστος Γκόγκος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ.  Νικόλαος Γαλίτσης, Μιχάλης Σιούτης και Αθανάσιος Φωτίου, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης κ. Αναστάσιος Γιούνης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Τσαραώσης κ

Κακός οδηγός η έλλειψη γνώσης, εμπειρίας και προπάντων ψυχραιμίας

Με αφορμή την απάντηση της Περιφερειακής Αρχής στην ανακοίνωση της παράταξης "Ορίζοντες Ηπείρου" για τη χθεσινή σύσκεψη με θέμα τον κορωνοϊό, ο επικεφαλής της παράταξης κ. Σπύρος Ριζόπουλος τονίζει σε δήλωσή του τα εξής: Το ποιος είναι εμμονικός με ποιον, αφήνουμε στους πολίτες να το συνειδητοποιήσουν. Αφήνουμε δε τον Περιφερειάρχη, να… θυμάται κάθε φορά που στριμώχνεται, τον τόπο της μόνιμης κατοικίας του κ. Ριζόπουλου. Η πολιτεία ορίζει σαφώς με ΚΥΑ και εγκυκλίους το πώς γίνονται οι συσκέψεις αυτό το διάστημα της κρίσης και δεν αφήνει το δικαίωμα της επιλογής «αν τηρούνται όλα τα μέτρα»… Το έκτακτο της προχθεσινής σύσκεψης από πού προκύπτει, αλήθεια; Το μόνο που ενδιαφέρει την παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου» είναι η δημόσια υγεία των Ηπειρωτών και μεταξύ αυτών ασφαλώς και των υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας και όλων των εκπροσώπων των τοπικών φορέων. Επανερχόμαστε και ρωτάμε με αίσθημα απόλυτης υπευθυνότητας, την Περιφερειακή Αρχή: - Γνωρίζει και