- Δήλωση Δημ. Παπαδημούλη, με αφορμή τη συζήτηση σε λίγες ώρες στην Ολομέλεια του ΕΚ για τη μεγάλη κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα (ΒΙΝΤΕΟ).
- «Καταφέραμε η πρωτοβουλία που πήραμε ως ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να γίνει αυτή η συζήτηση, δημόσια κι όχι πίσω από κλειστές πόρτες, να αποφέρει καρπούς. Και θα επιδιώξουμε μέσα από αυτήν να αναδειχθούν οι αιχμές της δικής μας πολιτικής».
- «Η Ελλάδα δεν είναι αποθήκη ψυχών, ούτε Μόρια της Ευρώπης».
- «Σε λίγες ώρες θα συζητήσουμε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τη μεγάλη γεωπολιτική κρίση που σοβεί εδώ και μερικές μέρες στα ελληνοτουρκικά, αλλά και ευρωτουρκικά, σύνορά μας.
- Καταφέραμε η πρωτοβουλία που πήραμε ως ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να γίνει αυτή η συζήτηση, δημόσια κι όχι πίσω από κλειστές πόρτες, να αποφέρει καρπούς. Και θα επιδιώξουμε μέσα από αυτήν να αναδειχθούν οι αιχμές της δικής μας πολιτικής:
- Πρώτον, πίεση και κυρώσεις στον Ερντογάν, που εκβιάζει την Ελλάδα και την ΕΕ, κι όχι χάδια, όπως θέλει η πλειοψηφία της ευρωπαϊκής ηγεσίας. Δεύτερον, αναλογική και δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Η Ελλάδα δεν είναι αποθήκη ψυχών, ούτε η Μόρια της Ευρώπης, «πάρτε μερικά λεφτά και αφήστε μας ήσυχους».
- Τρίτον, αναθεώρηση της πολιτικής ασύλου, ώστε να υπάρχει μία ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου και να μη μένουν μόνες και αβοήθητες οι πύλες εισόδου, όπως είναι η Ελλάδα. Και τέταρτον, σεβασμός των κανόνων του διεθνούς και εθνικού δικαίου στην αντιμετώπιση των προσφύγων, με βάση πριν από όλα τη Συνθήκη της Γενεύης».
Η ελληνική οικονομική πολιτική μπορεί να χρησιμοποιήσει τον πληθωρισμό ως ευκαιρία για να επιτύχει δύο στόχους: πρώτον, να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και, συνεπώς, την απασχόληση και τον ρυθμό ανάπτυξής της και, δεύτερον, να μειώσει το ποσοστό του χρέους ως προς το ΑΕΠ. Συνδυάζοντας, μάλιστα, τα παραπάνω με την επιβαλλόμενη ανάγκη να ανακουφίσει, στο μέτρο του δυνατού, τους πολίτες, ιδιαιτέρως δε τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, από μία δραστική μείωση του βιοτικού τους επιπέδου. Απαραίτητη προϋπόθεση προς τούτο είναι η εξής: ο πληθωρισμός στην ελληνική προστιθέμενη αξία των προϊόντων και των υπηρεσιών να είναι μικρότερος από τον εισαγόμενο και, κυρίως, μικρότερος από τον μέσο πληθωρισμό της ευρωζώνης. Η μερική ανακούφιση των πολιτών από τις πιέσεις του πληθωρισμού που απειλεί να υποβιβάσει δραστικά το επίπεδο διαβίωσής τους μπορεί αν επιτευχθεί μέσα από την) λεγόμενη «δημοσιονομική υποτίμηση». Αφορά στη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και των λοιπών φόρ